logo lroc

Doda Pilii, Apuseni

• KYK
  • Deconectat
  • Moderator
  • Moderator
  • 7 LR in 17 ani
Mai Mult
19 Aug 2013 20:54 #21 de KYK
Replied by KYK on topic Re: Doda Pilii, Apuseni
ce sa va zic despre Doda Pilii,e... foarte departe :S
dar a meritat cu varf si indesat, o zona superba si inca necontaminata desi nu mai dureaza mult :whistle:
au tras un asfalt impecabil intre Dealu Botii si Doda si se pregatesc sa asfalteze tot, Ic Ponor si pina la Padis.
sa vezi atunci aflux de clienti ...

multe poze n-am apucat sa fac ca am preferat sa admiram peisajele cu toate simturile disponibile. insa ,cateva poze cu oferta de cazare din Padis si fo cateva cu copii, mari si mici :

DEFION / 110 PICKUP 300tdi

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
24 Aug 2013 00:09 #22 de bogthebat
Replied by bogthebat on topic Re: Doda Pilii, Apuseni
Apoi mai Kykule imi pare rau ca nu ne-am vazut in Apuseni.....
Apropos de drumuri, am fost de la Poiana, - via Giurcuta - la Rachitele ( Cascada Valul Miresii) dar mi-a fost mila de masina.... E adevarat ca n-am fost cu Disco dar pe ruta mai sus amintita am vazut asfalt cca 10%.... Si-i mai bine asa :woohoo:

PS De indata ce gasesc cardul iti arat si locul de campare rezervat pentru tine..... :P

Fama nihil est celerius

Mai Mult
21 Oct 2013 10:57 - 21 Oct 2013 10:58 #23 de bogthebat
Uite Kyk unde era locul tau de campare , langa poarta, la umbra bradului si susurul paraului....

Si aici o poza din fata, sa vezi ce-ai pierdut.....

Fama nihil est celerius
Atașamente:
Last edit: 21 Oct 2013 10:58 by bogthebat.

• KYK
  • Deconectat
  • Moderator
  • Moderator
  • 7 LR in 17 ani
Mai Mult
21 Oct 2013 11:30 #24 de KYK
foarte frumos,de retinut pt viitor.

saracul Bator :blink: nu te mai urca cu bocanci din aia pe cal, ca-i rupi greabanul :woohoo: !

Mai Mult
21 Oct 2013 13:22 #25 de bogthebat
Crezi ca bocancii sunt problema??? Nu degeaba esti PR :cheer: :cheer:

Fama nihil est celerius

Mai Mult
21 Oct 2013 13:43 #26 de bogthebat
Si ca sa-ti raspund la intrebarea pusa de tine la umbra focului la care sa prajea oaia de la Mierea, IC PONOR s-ar putea sa vina de la :
IC - pana de despicat
PONOR - locul unde apa dispare sub pamant.

Deci un loc unde se despicau bustenii, langa o apa care disparea sub pamant. Mai sap si revin, inclusive cu DODA Pilli ( aici cel putin e cert faptul ca noi nu avem in limbajul cutent doda- acesta fiind un cuvant oltenesc/ muntenesc :ohmy: )

Fama nihil est celerius

• KYK
  • Deconectat
  • Moderator
  • Moderator
  • 7 LR in 17 ani
Mai Mult
21 Oct 2013 14:02 - 21 Oct 2013 14:05 #27 de KYK
nu mai cauta, sau daca insisti cauta in dex ul maghiar :dry: ca Doda pilii sigur nu vine de la "Termen cu care se adresează copiii fetelor sau femeilor nemăritate sau sorei mai mari"

sau mai stii, o fi trecut una pe acolo si era si pilita :huh: de vazut in acest caz ce fapte memorabile sau de mare isprava o fi facut de au numit o localitate dupa ea. sa fi baut mai mult decat noi la Mierea - de una singura ?

ic vine din mag ik, pana de despicat lemne.
ponor e chiar o forma de relief provenita din alunecari de teren/surpari.

Last edit: 21 Oct 2013 14:05 by KYK.

Mai Mult
21 Oct 2013 15:26 #28 de sean
Replied by sean on topic Doda Pilii, Apuseni
Puneti-ma si pe mine in tema cu discutia voastra de la umbra focului.....nu am auzit-o din cauza galgaiturilor cu vin si pastrama! :lol: :lol:
Kyk-ule sa-ti fie rusine de lupul alb din avatar....nu te mai lua dupa ce zic marii nostri "limbisti" despre originea cuvintelor din dex...abereaza cu mare talent (de cate ori vreau sa ma enervez ma uit in dex).
Eu as traduce "Doda Pilii" prin "sora mai mare a lu' Pila" - cu ce s-a remarcat ea (sau el) ca sa dea numele locului e alta poveste!
Stiu ca e greu sa consideri "Pila" ca nume propriu (gandul iti zboara catre substantivul comun) dar nu cred ca e imposibil ca el sa fi existat in vechime din moment ce acum intalnesti Sila (am o vecina cu numele asta),Dila,Nila,Tila si or mai fi si altele.
Cat despre "doda" e raspandit in toate zonele chiar daca il gasim sub forma "dada" (Muntenia,Dobrogea,s.a.) - in fond are acelasi inteles.
Sunt deschis la orice discutii despre originea romanilor si a limbii lor!

Discovery 4
Defender 90

• KYK
  • Deconectat
  • Moderator
  • Moderator
  • 7 LR in 17 ani
Mai Mult
21 Oct 2013 16:39 #29 de KYK
Replied by KYK on topic Doda Pilii, Apuseni
daca vrei sa vorbim despre origini e un topic numit 'consideratiuni apolitice'

despre romani (aia de la Roma) oricand, despre romani si Romania nu e mare lucru de povestit, e istorie recenta ba chiar contemporana ; a'propos eu unul nu am reusit sa inteleg cum ne-am potcovit noi, natie cu acest nume.
dar astea-s gargare pt topicul celalat. :unsure:

Mai Mult
22 Oct 2013 09:46 #30 de bogthebat

KYK a scris: nu mai cauta, sau daca insisti cauta in dex ul maghiar :dry: ca Doda pilii sigur nu vine de la "Termen cu care se adresează copiii fetelor sau femeilor nemăritate sau sorei mai mari"

sau mai stii, o fi trecut una pe acolo si era si pilita :huh: de vazut in acest caz ce fapte memorabile sau de mare isprava o fi facut de au numit o localitate dupa ea. sa fi baut mai mult decat noi la Mierea - de una singura ?

ic vine din mag ik, pana de despicat lemne.
ponor e chiar o forma de relief provenita din alunecari de teren/surpari.

Concluzia e clara:
Doda Pilii vine de la sora lui Nila sau tila, etc care a tras un chef in zona respectiva dei-a mers buhu -> s-a pilit => doda pilita transformat in Doda Pilii , multi ani mai tarziu.

QED

Fama nihil est celerius

Mai Mult
22 Oct 2013 09:51 #31 de sean
Replied by sean on topic Re: Doda Pilii, Apuseni

bogthebat a scris: Concluzia e clara:
Doda Pilii vine de la sora lui Nila sau tila, etc care a tras un chef in zona respectiva dei-a mers buhu -> s-a pilit => doda pilita transformat in Doda Pilii , multi ani mai tarziu.

QED

Exact,asta e si parerea mea! :lol: :lol:
Oare peste mii de ani vom avea si noi un catun cu numele nostru?? :lol: :lol: (as avea cateva propuneri.... :evil: :lol: :lol: ).

Discovery 4
Defender 90

Mai Mult
24 Oct 2013 15:07 #32 de bogthebat
Asaaa... Doda Pilii s-ar putea sa vina de la cuvantul Doda, care in Ardeal inseamna mana ( arh.), iar Pilli sa vina de la un nume : Pila, deci in traducere actuala, Mana Pilii.... O fi vreo forma de relief care semana cu mana in zona respectiva.

Fama nihil est celerius

Timp creare pagină: 0.409 secunde